Åländskt vicelantråd struntar i finska grundlagen och nobbar Justitieombudsmannen

Det stormar i den åländska politiken efter att vicelantråd Harry Jansson (Åländsk Center) har vägrat lämna en utredning om landskapets vaccinationsordning till Justitieombudsmannen.
Nu anklagar den åländska oppositionen Jansson för att ha brutit mot grundlagen. Lantrådet Veronica Thörnroos (Åländsk Center) säger att hon inte hade någon andel i beslutet att nobba JO.
Landskapsregeringen beslöt i januari att göra upp en lista på 70 nyckelpersoner i det åländska samhället som ska ha förtur i coronavaccineringen av landskapets befolkning.
— Det handlar om personer som är viktiga för att det åländska samhället ska fungera under pandemin. Dessa personer svarar bland annat för el- och vattenförsörjning, datakommunikation, sjukvård, ordning och säkerhet på Åland, säger Harry Jansson.
”JO saknar behörighet på Åland”
Med undantag av lantrådet Veronica Thörnroos och social- och hälsovårdsminister Anette Holmberg-Jansson (Moderat Samling) finns inga politiker på listan.
— Vi talar om den fjärde kategorin i den vaccinationsordning som statsrådet har slagit fast, alltså övrig personal som är avgörande för samhällets grundfunktioner, säger Jansson.
Efter att vaccinationslistan offentliggjordes var det en åländsk privatperson som gjorde ett klagomål om beslutet till JO.
Jansson anser att varken Justitieombudsmannen eller Justitiekanslern har behörighet att avkräva de åländska myndigheterna på utredningar eftersom deras laglighetsövervakning inte nämns i den åländska självstyrelselagen.
— Finlands grundlag ska inte tillämpas automatiskt på Åland. Det här är en politisk markering där vi säger att nu får det vara nog.
Jansson anser att exemplet med vaccinationsordningen aktualiserar en drygt 20 årig åländsk kamp för att få tillsynen rätt reglerad.
— För endast tre månader sedan ansåg Justitieministeriets tjänstemän att Justitieombudsmannens och Justitiekanslerns befogenheter på Åland skulle regleras i en vanlig lag i strid med självstyrelselagen, säger han.
Onödig konfrontation
Professor emeritus Göran Djupsund betraktar Janssons agerande som en onödig konfrontation med den finska statsmakten.
— Den största risken med Janssons utspel är att det kan bli fler svårigheter i relationerna mellan Åland och de politiska beslutsfattarna i riket, säger Djupsund.
Enligt Djupsund sätter härvan också den enskilda åländska medborgaren i en rättslös situation om de inte kan vända sig till rikets laglighetsövervakare.
— Harry Jansson är med i den kommitté som har berett revideringen av självstyrelselagen. Han har mig veterligen inte lyft upp frågan en endaste gång i de sammanhangen. Det är svårt att förstå varför han väljer att bryta mot grundlagen på det här sättet, säger Djupsund.
Harry Jansson tar kritiken med ro.
— Det är en medveten provokation från min sida. De positiva effekterna av landskapsregeringens beslut ser vi redan nu eftersom revideringen av den nya självstyrelselagen har beaktat vår respons, säger Jansson.
I vilka frågor anser du att JO och JK ska ha befogenheter att ingripa på Åland, förutsatt att behörigheten nämns i självstyrelselagen?
— Vi får återkomma till detaljmotiveringarna, i nuläget ligger fokus helt på att säkerställa tillsynens rättsliga grund på rätt nivå.
Så gott som alla partier utom ditt eget ser kritiskt på ditt agerande. Har du orsakat en åländsk regeringskris?
— Nej, vi har ingen regeringskris på uppsegling. Det tror jag inte.
Landskapsregeringen förväntas svara på den politiska oppositionens spörsmål den första april. Efter det klarnar det om Harry Jansson har lagtingets förtroende.
— Om jag inte får förnyat förtroende så får jag väl ta konsekvenserna av mitt agerande och tacka för mig. Men vi får se hur det blir, säger han.
Enligt Djupsund är det hela ett spel för gallerierna.
— Den åländska självstyrelselagen känner inte till möjligheten att rösta om misstroende mot en enskild minister. Därför har oppositionen lämnat in ett spörsmål. Så länge som Jansson har lantrådets förtroende sitter han säkert i sadeln.
Mikael Sjövall/SPT
Intressant fall ur juridisk synpunkt. Det är inte precis ”vardagsmat”, att
en politiker medvetet ger sig blanka f.. i grundlagen. Tiden utvisar….