Förflytta dig till innehållet

”Ålandskungen” Anders Wiklöf till Kauppalehti: Jag hoppas landskapet begär hjälp av Försvarsmakten ”hellre för tidigt än för sent”

Arkiv/Kim Lund
En kostymklädd man på en brygga
Anders Wiklöf hoppas att landskapet tar initiativ och begär om hjälp av den finska Försvarsmakten ifall Åland utsätts för ett yttre hot.

Den åländska affärsmannen, kommerserådet Anders Wiklöf brukar inte uttala sig om politik, men för Kauppalehti gör han ett undantag. Till tidningen säger han att Ålands demilitarisering fastställdes år 1921, men att det om situationen så kräver kunde få finnas finska beväpnade styrkor på ön.

Ifall Finland ansöker om medlemskap i Nato kan det under några månader uppstå kritiska situationer innan Finland blir fullvärdig medlem, tror Wiklöf. Då är det skäl för landskapet att reagera.

– I så fall borde Åland ta initiativet och diskutera frågan med Finland. Jag tycker det är bäst att landskapet ber om hjälp av Försvarsmakten ifall läget blir farligt. Finland måste dagligen informera landskapet om hur situationen utvecklar sig och hellre begära hjälp för tidigt än för sent.

Wiklöf litar helt och hållet på att Försvarsmakten hjälper Åland ifall någon försöker angripa Åland.

– Finländska truppers närvaro kunde på förhand få fienden att avstå från att landstiga på Åland, säger Wiklöf.

Wiklöfs pappa deltog i vinter- och fortsättningskriget och sårades flera gånger. Han är därför stolt över att Åland hör till Finland.

– Jag är stolt över ålänningarna, vår självstyrelse och den finska försvarsmakten, avslutar han intervjun.

Dela artikeln

3 kommentarer: “”Ålandskungen” Anders Wiklöf till Kauppalehti: Jag hoppas landskapet begär hjälp av Försvarsmakten ”hellre för tidigt än för sent”

 1. Folke Lindström skrev

  Anders är realist och säger klart ut. För att kunna försvara ett område inklusive Åland måste man vara först på plan. Om gröna män hinner först är loppet kört. Hoppas att ålänningarna inser realiteter under dessa tråkiga omständigheter vi upplever. Åland har alltid stått på sig och försvarat sig så varför inte låta det ske, hoppas temporärt, också i militärt avseende.

 2. Paul Lindberg skrev

  Finland har enligt avtal skyldighet att svara för Ålands försvar och säkerhet och följ-
  aktligen fattas det definitiva beslutet, om det föreligger ett yttre hot eller inte av stats-
  ledningen. Idealet är naturligtvis, att det sker i samråd med landskapsregeringen.
  Beslutet förutsätter alltså inte initiativ från landskapet, men med tanke på kommande
  samarbete bättre så.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit