Förflytta dig till innehållet

Är grön el indirekt orsaken till höga elpriser?

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Elpriser. Vi har under årens lopp lärt oss att då det råder brist på en vara så stiger priset. Det finns massor av exempel. Då det råder torka i Sydamerika ger kaffeplantorna en mindre skörd och priset på kaffebönor stiger. Om utbudet på abborre minskar, då stiger priset. Grovt taget är det också så, att om utbudet på el minskar så ökar priset.

Att priset på el blivit oproportionellt högt har också andra orsaker. Att det på elbörsen spekuleras vilt om hur det kommer att blåsa de kommande dagarna motsvarar kanske aktiebörsens förväntningar på företagens lönsamhetsutveckling. En omständighet som råddar till situationen på elbörsen är mellanhänderna som enbart köper och säljer el.

Man börjar ju fundera. Kostnaderna för att producera el har inte märkbart stigit sedan årsskiftet 2021–2022. Om då försäljningspriset i värsta fall nästan stigit till det tiofaldiga, var hamnar då skillnaden mellan intäkterna och kostnaderna?

Det stora problemet i dag är att vi inte kan lagra elenergin.

Skulle vi kunna detta så skulle den spekulativa aspekten på elpriset vara borta. Med den gröna elproduktionen betonas detta problem. Ibland blåser det inte och denna tid på året producerar solpanelerna noll Watt. Kärnkraften är den enda som kan producera el i jämn takt året om. Elkraftverk baserade på fossila bränslen har här fasats ut.

Tänk om elenergin kunde lagras! Det sker en hel del runtom i världen. Batterier utvecklas och man forskar bl.a. i att kunna ersätta litium med natrium i dessa (ÅA). Man har utvecklat ett system där överskottsel kan lagras i sand som värme och sedan utnyttjas i fjärrvärmesystem (Kankaanpää).

Så har vi vätgas som produceras miljövänligt.

Tänk om denna gas kunde omvandlas till el direkt i stor skala i t.ex. bränsleceller på samma anläggning där gasproduktionen sker.

På detta sätt skulle överlopps elproduktion från vind- och solkraftverk lagras och omvandlas tillbaka till el. Detta är idag ett område där det bedrivs intensiv forskning.

Basen för elproduktionen kommer ännu länge att vara kärnkraft. Fusionskraften får vi nog ännu vänta på ett tag.

Lagring av elkraft är just nu problemet. Så nu borde vi satsa all vår (gröna) energi på innovationskraft!

Bo Granholm

Dela artikeln

En kommentar: “Är grön el indirekt orsaken till höga elpriser?

 1. Ingmar Forne skrev

  ”Det stora problemet i dag är att vi inte kan lagra elenergin.”

  Njaa. Nog kan vi lagra. Det har vi i själva verket kunnat rätt länge. Vanadium Flow eller Vanadium Redox uppfanns redan 1985. Några av världens största anläggningar för lagring av el bygger på just denna teknik.

  Minami Hayakita i Japan har en kapacitet på 60 MWH. Den anläggningen togs i bruk i december 2015.

  Se också https://www.greentechmedia.com/articles/read/a-look-at-the-biggest-energy-storage-projects-built-around-the-world-in-the

  Vi har bara inte byggt sådana i Finland tidigare. Men nu byggs en av Europas största invid Olkiluoto av alla ställen.

  https://www.tvo.fi/ajankohtaista/tiedotteetporssitiedotteet/2021/olkiluotoonrakennetaaneuroopansuurimpiinkuuluvaakkuenergiavarasto.html

  Vi behöver mera lagringskapacitet. Och vi behöver också ett mera utvecklat distributionsnät som omfattar hela landet.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit