Förflytta dig till innehållet

Coronavaccinets biverkningar visar att immunförsvaret jobbar – fyra av dem extra vanliga

Linnea de la Chapelle/SPT
En överarm med ett plåster.
Fimea har fått in en mängd anmälningar om biverkningar av coronavaccinerna och publicerar statistik flera gånger i veckan.

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) har inom en kort tid fått in lika många anmälningar om biverkningar av coronavaccinerna som under hela Pandemrix-tiden. Pandemrix är vaccinet som utvecklades för att stävja svininfluensan.

Fimeas överläkare Maija Kaukonen tror att det höga antalet anmälningar beror på den medieuppmärksamhet som coronavaccinerna fått.

— Vi publicerar statistik på biverkningarna tre gånger i veckan. Varje onsdag publicerar vi dessutom en längre rapport med information om åldersfördelning, reaktioner och allmänna biverkningar som människor själva rapporterat om.

De fyra vanligaste biverkningarna är trötthet, huvudvärk, feber och ömhet i den arm där vaccinet getts. I Fimeas veckorapport samlas biverkningarna enligt vaccintyp och antal anmälningar.

Biverkningarna delas upp i allvarliga och icke-allvarliga biverkningar. Kriterierna för en allvarlig biverkning är att vaccinet lett till döden, livsfara eller sjukhusvård, förlängt behovet av sjukhusvård, orsakat en bestående skada eller funktionsnedsättning, eller orsakat en medfödd missbildning.

Kaukonen poängterar att anmälaren själv bedömer om biverkningar är allvarliga, det är alltså en subjektiv åsikt.

— Men det definierar hur snabbt vi utreder biverkningar.

Efter att hälsovårdspersonal eller en enskild person anmält biverkningar rapporteras de till Europeiska läkemedelsmyndighetens databas Eudravigilance och det företag som har försäljningstillstånd för vaccinet.

Värt biverkningarna

Fram tills torsdagen hade Fimea tagit emot 808 anmälningar om biverkningar av coronavaccin. Av dessa klassades 275 som allvarliga biverkningar.

— Någon kan klassificera sjukfrånvaro från jobbet på grund av feber som allvarligt, säger Kaukonen.

Några så svåra biverkningar har ännu inte bevisats att man skulle ha ändrat på vaccineringsprogrammet eller vaccinerna. En stor del av de vaccinerade som rapporterat biverkningar upplevde ömhet vid vaccinationsstället, huvudvärk och trötthet. Många har också anmält frossa som en biverkning.

— Man kan fundera om ett par dagars illamående är värt det man i stället får för att ha vaccinerat sig, min åsikt är att det är värt det.

Kaukonen säger också att biverkningarna berättar om att vaccinet fungerar.

— När man rent immunologiskt försöker få upp motståndskraften på ett visst sätt så är dessa biverkningar ett tecken på att ditt immunsystem har aktiverats och vaccinet gör vad det ska göra.

Kaukonen säger att det ännu inte finns klara bevis på att en vaccinerad person inte skulle kunna bära på coronaviruset.

— Det kan finnas symtomfria spridare bland de som blivit vaccinerade. Därför slutar inte begränsningarna och rekommendationerna att gälla trots att man är vaccinerad.

Antal anmälningar om biverkningar fram till den 2 mars

 

Pfizer: 735 anmälningar, 488 icke-allvarliga och 247 allvarliga.

Moderna: 9 anmälningar, 8 icke-allvarliga och 1 allvarlig.

Astra Zeneca: 5 anmälningar, 15 icke-allvarliga och 10 allvarliga.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit