Förflytta dig till innehållet

Coronavaccinets effekt kan utredas med laboratorieprov – forskningschef vid THL ser ändå inte nytta med testet

Jeanette Östman/SPT
Provrör i ett laboratorium.
Om ett antikroppstest är känsligt nog kan det mäta om antikroppar överlag skapats. Arkivbild.

Många som har coronavaccinerat sig är intresserade av om vaccinet har gett ett effektivt skydd. Vita Laboratoriot har börjat erbjuda ett antikroppstest, som kan tas via bland annat Mehiläinen och Läkarcentralen Aava, som kan svara på den frågan.

Hittills har antikroppstester endast använts för att avgöra om en person har haft en viss sjukdom tidigare. Testerna har alltså inte kunnat användas för att tillförlitligt hitta antikroppar som producerats av den vaccinerades eget immunförsvar genom vaccination.

— Vacciner är baserade på virusets spikprotein. För att testa effekten av ett vaccin måste testet därför mäta spikprotein, vilket det här testet gör, säger forskningschef Merit Melin, som leder laboratoriet för vaccinimmunologi och utvärderar immunskydd hos vacciner vid Institutet för hälsa och välfärd.

Enligt Vita är testet mycket tillförlitligt.

— Jag kan inte bekräfta om testet är tillförlitligt, men enligt Vita har det publicerats studier om testet som säger att det är det, säger Melin.

Individuella skillnader

Antikroppsnivåerna stiger ungefär en vecka efter att man har fått den första dosen vaccin. Hos de flesta vaccinerade personer stiger antikroppsnivåerna högt, vilket kallas ett bra vaccinsvar.

— Det nya testet kan användas för att bekräfta vaccinsvaret, till exempel hos personer med nedsatt immunförsvar och de som på grund av en kommande risk för exponering behöver veta hurdant skydd vaccinet gett dem, säger docent Sakari Jokiranta, specialistläkare i klinisk mikrobiologi vid Vita Laboratoriot, i ett pressmeddelande.

För närvarande är det inte känt hur långvarig coronavaccinernas skyddande effekt är. Jokiranta menar att deras nya test kan vara användbart för att senare kontrollera vaccinskyddets längd och avgöra behovet av ett boostervaccin.

— Efter den första vaccindosen finns det dock mer än tiofaldiga skillnader i antikroppsnivåer mellan individer, säger Sanna Taskinen, sjukhuskemist vid Vita Laboratories.

— Det finns säkert stora skillnader. Efter en första vaccindos har folk olika antikroppsnivåer: hos vissa skapas färre antikroppar, hos andra flera, säger Melin.

”Ingen nytta”

Enligt Melin är frågan är vad man vill använda det nya antikroppstestet till.

— Vill man veta om antikroppar överlag skapats? Om testet är känsligt nog kan det visa det.

— Det man vet är att skyddet efter en första vaccindos är högt. Immunitet som inte är baserad på antikroppar är också relevant. Jag ser därför ingen nytta med att mäta specifika nivåer av antikroppar, säger Melin.

Vilhelmina Öhman/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit