Danska smörrebröd är en del av Åbo busstations nya liv
– Om man skulle skriva en manual om hur man gör när man öppnar en restaurang, då hade det här varit ett bra exempel på hur man inte ska göra, säger Smørre og øls ägare Mika Mattila .
Baraféet öppnade i Åbos nyrenoverade busstation under julveckan, och inte länge efter det bröt omikronvågen ut och tog alla kunder med sig.
– Det var riktigt tomt. Men de senaste veckorna har det verkat som att det kanske går att livnära sig på det här ändå. Det kom fler kunder för varje vecka.
Mattila har en bakgrund som restaurangchef och hovmästare. Han jobbade länge på den finlänska diamanten i Michelinkronan, Chez Dominique i Helsingfors . Sedan han flyttade tillbaka till Åbo har han hunnit jobba som restaurangchef på både Oobu och Nooa.
Men efter 30 år i en hektisk restaurangbransch tyckte Mattila att det var dags att varva ner och när möjligheten att driva något i den nya busstationen dök upp var den för bra för att kasta bort. Men en utmaning återstod:
– Det fanns inget kök här, så jag var tvungen att hitta mat som funkar att tillreda utan kokmöjligheter, säger han.
Efter att ha valt bort bland annat tapas, föll valet på den danska kulturen med smörrebröd, det vill säga lite lyxigare smörgåsar som äts med kniv och gaffel.
– Det är kanske inte helt äkta smörrebröd – eller ja, de är äkta på det viset att danska smörrebröd i princip kan se ut hur som helst. Då är det också enkelt att variera portionsstorlekar, och därmed också priset.
Smörgåsarna säljs i små lådor, och är enkla att ta med. I urvalet finns just nu bland annat smörrebröd med rödbeta och getost, rökt regnbåge, bbq-oxbringa och en väl tilltagen räksmörgås.
Mattila säljer också olika specialkaffen och söta tilltugg.
Trots att kunderna har börjat återvända tycker Mattila att det finns rum för förbättring.
– Den största utmaningen är att Åboborna tycks tro att busstationen är stängd ännu, säger han.
Utöver smörrebröden finns det också specialkaffe och sött att köpa. Dryckesutbudet är också väl utvalt – Mattila är sommelier och vinmästare. Den ganska korta vinlistan innehåller trots det viner av god kvalitet och det är tydligt att drycker är viktigt för honom.
– Jag har runt tio olika specialöl. Några på kran, men de flesta på flaska eller burk – och de kan man också köpa med sig eftersom de är under 5,5 procent.
Ser lovande ut. Fint med danska smørrebrød. Den restaurangen vill vi besöka.