Förflytta dig till innehållet

Det går inte alltid som på Strömsö

Man med glasögon.
Clas Abrahamsson.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

”Det gick inte som på Strömsö”. Det har vi alla någon gång hört sägas, eller kanske vi själva har sagt så när vi misslyckats med något vi företagit oss. Större och mindre misslyckanden har vi alla erfarenheter av. Oftast handlar det om småsaker men ibland gör vi bort oss så att det harmar ordentligt.

Det är omöjligt att alltid lyckas med allting. Men sällan innebär våra misslyckanden någon större katastrof som tar livslusten av oss, även om också det kan hända. Det är naturligtvis litet generaliserande att säga så här. Visst kunde vi göra en lista över sådant som vi gärna ville ändra på eller sådant i vårt liv som gör ont, men förhoppningsvis kan vi alla också göra en lång lista över saker i vårt liv som ”gått som på Strömsö”, alltså sådant vi lyckats bra med eller sådant i vårt liv vi är nöjda med och som gör livet meningsfullt och värt att leva.
Jag tror att det handlar om vad vi vill se och fokusera på. Det positiva eller det negativa. Det är en attitydfråga som vi själva kan påverka. Ett val vi aktivt kan göra om vi riktigt försöker.

Under mitt aktiva liv som präst har jag mött många människor som levt under normala eller t.o.m. anspråkslösa förhållanden, men ändå varit glada och nöjda med sin tillvaro. Människor som är tacksamma över vad de har och som inte grämer sig över det grannen kanske har men de själva saknar.
En sådan förnöjsamhet önskar jag att jag hade mera av. Jag har mer och mer insett att förnöjsamheten är en av de bättre ”livskryddorna”. Om man aldrig blir nöjd med det man har, strävar man alltid efter mer och mer, bättre och bättre och då är det svårt att glädja sig över det fantastiska livet trots allt ger oss. Det samhälle vi lever i hjälper oss inte i det här avseendet. Med mördande reklam lockas vi att tro att vi behöver än det ena och än det andra för att vårt liv skall vara rikt, bekvämt och meningsfullt.

Förnöjsamhet och tacksamhet går hand i hand – tror jag. Ett av Bibelns visdomsord är: visa er tacksamhet. Det är bra att vara tacksam över det eller dem vi har omkring oss, men ännu bättre om vi kan visa tacksamheten, alltså att den får någon uttrycksform. Det öppnar perspektiven litet och hjälper oss att inse hur mycket vi har att vara tacksamma för och nöjda med, även om det finns en del som känns jobbigt eller gör oss ledsna.
Om vi en kort stund varje morgon funderar över vad allt vi har att vara tacksamma över, och tackar för det, får vi en bättre start på dagen. Troligen blir vi då gladare, nöjdare och kanske litet trevligare. Men ”strömsötillvaron” kan vi nog glömma.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Det går inte alltid som på Strömsö

  1. Jan Blomquist skrev

    Clas, Dina ord kan vi behöva i Helsingborg där avund sjukan står högre än vettet.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit