Förflytta dig till innehållet

Favoritleksak byggd i Reso fyller 30 år

Martinex
Person i mumindräkt står bredvid lådor
Fraktflyget fyllt med Muminhus togs emot av Mumintrollet år 1992. Inne i Mumindräkten var Moomin Characters dåvarande vd Christer Timgren.

Resoföretaget Martinex har tillverkat hundratusentals muminhus under trettio år. Leksaken lanserades på sommaren 1992 och är fortfarande en av företagets mest populära produkter för barn.

Martinex har närmare 1 000 muminprodukter i sitt utbud, men muminhuset är en klass för sig.

— Muminhuset blev genast en folkfavorit då det lanserades. I många familjer har leksaken getts vidare från en generation till nästa, berättar Martinex vd Riia Sandström.

Efterfrågan var så stor att man fick hyra två fraktflygplan för att transportera fler muminhus från Japan till Finland. I många affärer hade man till och med reservationslistor för muminhusen, eftersom köerna bara växte i samband med julhandeln.

Då fraktflyget fyllt med muminhus anlände var självaste Mumintrollet på plats för att ta emot lasten. Inne i mumindräkten var Moomin Characters dåvarande vd Christer Timgren, som tog sitt arbete som muminambassadör på största allvar.

Leksakshus i plast med små muminfigurerMartinex
Muminhuset är i stort sett likadant som när leksaken lanserades för 30 år sedan.

Oförändrad form

Muminhuset är en sällsynt leksak, eftersom den varit så gott som oförändrad i 30 års tid. Gjutformerna som används i produktionen har reparerats fyra gånger till följd av slitning och förändrade leksaksstandarder.

Sandström minns tillbaka att gjutformerna skulle ha kostat en miljon mark, så det var inte något man ville gå och ändra på hemskt ofta. Nuförtiden använder man 30 olika gjutformer för muminhusets alla delar och figurer.

I muminhuset ingår nio muminfigurer: Muminmamman, Muminpappan, Mumintrollet, Snorkfröken, Lilla My, Snusmumriken, Snorken, Sniff, och Hemulen. För att fira jubileumsåret får muminhuset en ny figur, Mymlan.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit