Fisket ska få mera flyt – nu lanseras projektet ”Fiskprodukter i dag och i framtiden”

Skärgårdshavets biosfärområdes vill lyfta fram fiskens mångsidighet som livsmedel och hälsoprodukt.
Målet är att öka intresset och kunskapen för hur man hanterar och tillreder mindre nyttjade fiskarter samt öka efterfrågan på andra fiskarter. På det här sättet vill man öka intresset bland fiskarna att också ta tillvara andra arter än de som för tillfället är ekonomiskt mest intressanta.
Kortfilmer visar fiskarens vardag
Inom projektet ”Fiskprodukter i dag och i framtiden” arrangeras en serie webbinarier om fiskprodukter från skärgården. Mer information om webbinarierna finns på biosfärområdets webb– och Facebooksida.
Det görs också tolv kortfilmer. Filmerna handlar bland annat om fiskhantering, fisktillredning, garvning av fiskskinn, och olika yrken inom fiskerinäringen i den åboländska skärgården. Till exempel har det gjorts filmer om trålfiskaren Mikael Brunström i Kasnäs och om ryssjefiskaren Börje Öhman i Nagu. Filmerna kommer att publiceras inom snar framtid.

Projektets fokusområde är Skärgårdshavet och man strävar efter att lyfta fram nya nischer inom fiskenäringen för att bemöta de utmaningar som fiskenäringen stöter på och bidra till att bevara det småskaliga yrkesfisket i skärgården.
Projektet pågår fram till mars 2021 och finansieras av Skärgårdshavets fiskeaktionsgrupp, Europeiska havs- och fiskerifonden, NTM-centralen i Egentliga Finland och Svenska kulturfonden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.