Förflytta dig till innehållet

Händer i dag: Regeringen konstaterar att undantagsförhållanden råder i landet

Skärmdump/Regeringens presskonferens 25.2.2021
Sanna Marin iklädd munskydd talar mikrofon på presskonferens.
Statsminister Sanna Marin (SDP) skrev på Twitter i fredags att regeringen kommer utlysa undantagstillstånd på måndagen.

I dag, måndag, konstaterar regeringen att undantagsförhållanden råder i hela landet. Det uppgav statsminister Sanna Marin (SDP) på Twitter i fredags.

På Twitter skriver Marin att coronaläget är allvarligt och försämras snabbt. Regeringen vill utlysa undantagstillstånd i tre veckor i mars för att hindra spridningen av coronavirusvarianterna.

Undantagsförhållanden konstateras i samråd med presidenten. Statsministern och republikens president Sauli Niinistö har tidigare diskuterat situationen och det råder redan nu ett samförstånd om undantagsförhållanden. Ett formellt konstaterande väntas.

Undantagstillståndet utlyses främst för att stänga restaurangerna, vilket juridiskt inte är möjligt på något annat sätt. Stängningen genomförs med hjälp av grundlagens paragraf 23, vilken förutsätter undantagsförhållanden.

Undantagstillståndet ska gälla den 8–28 mars.

Uppdateringar/korrigeringar 1.3.2021 kl 9:05: Bland annat rubriken har ändrats från att regeringen utlyser undantagstillstånd till att regeringen konstaterar undantagsförhållanden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit