Förflytta dig till innehållet

Ikea i Reso satsar på något nytt – så här förstärks deras energiproduktion

Arkiv
Ikea i Reso ska också få solpaneler nu.

Ikea i Finland förstärker sin lokala energiproduktion med jordvärme och solenergi.

Solkraftverk finns redan på varuhusen i Tammerfors och Vanda, och nästa steg är att installera paneler på varuhusen i Reso och Esbo.

I och med det bidrar Ikea till produktionen av inhemsk energi och till att den räcker till genom fortsatta satsningar på energieffektivitet och förnybar energi

Till dags dato har Ikea investerat sammanlagt mer än 140 miljoner euro i vindkraft, jordvärme och solkraftverk i Finland.

Som en del av investeringarna har företaget låtit bygga sammanlagt fem vindkraftsparker på olika håll i landet.

De har byggts åren 2017–2020 och finns i Ajos i Kemi, Ponsivuori i Kurikka, Malax i Österbotten och S:t Mårtens i Egentliga Finland.

Den totala vindkraftsproduktionen i Finland år 2021 var 8 100 gigawattimmar (Motiva).

Den väntade årsproduktionen för Ikeas vindkraftparker är 520 GWh, vilket utgör 6,4 procent av den totala vindkraftsproduktionen i Finland.

De flesta av Ikeas varuhus har jordvärme och resten ska också få det.

– Genom att investera i nya solkraftverk och i jordvärme kan vi minska mängden energi som vi köper på marknaden från dagens nivå och samtidigt minska vårt koldioxidavtryck. Vi vill bidra till att minska elbristen särskilt under de kommande vintermånaderna genom att satsa på energieffektivitet och i och med att producera förnybar energi, säger Timo Hulmi, landschef för Ikea i Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit