Förflytta dig till innehållet

Iltalehti: Åbobo upprörd över låg lön för insamling av elsparkcyklar — "inte på något sätt mänskligt"

Fyra stycken hyrbara elsparkcyklar parkerade brevid varandra framför Åbo järnvägsstation

Fyra stycken hyrbara elsparkcyklar parkerade brevid varandra framför Åbo järnvägsstation

Vois underleverantörs arbetsvillkor chockerade arbetstagare.  ÅU-foto


Företaget som ansvarar för laddandet av elsparkcyklarna i Åbo betalar bara en euro per insamlad elsparkcykel, skrev Iltalehti i lördags.
En Åbobo uppgav att han på fyra och en halv timme hade samlat in 27 elsparkcyklar, så hans lön var 27 euro. Enligt honom motsvarade arbetet inte alls det som hade lovats.
— De sade att det finns sådana som samlar in 30-40 elsparkcyklar på en timme, så timlönen kunde vara upp till 40 euro, sade Åbobon.
Åbobon som intervjuades arbetade frilans som en ”jägare”, eller insamlare av elsparkcyklar, för företaget Vois underleverantör. Arbetsvillkoren chockerade mannen.
Mannen hade egentligen velat arbeta direkt för Voi Scooters, men det fanns inga lediga tjänster. Då bestämde han sig för att arbeta för underleverantören.
Enligt mannen hade underleverantören på förhand lovat att en liten timlön skulle betalas för arbetet. Det kom fram först efter att han hade slutfört arbetet att lönen betalades per insamlad elsparkcykel.
Iltalehti hade fått se mannens arbetsavtal med underleverantören.
 
 

Dela artikeln

En kommentar: “Iltalehti: Åbobo upprörd över låg lön för insamling av elsparkcyklar — "inte på något sätt mänskligt"

  1. Göran Ek skrev

    Finska städer borde kopiera Lissabon och börja med att ge böter åt företaget för VARJE elsparkcykel som är lämnad fel och i vägen samt beslagta dem tills företaget betalar och ännu på köpet ta betalt för varje dygn de finns i lager.
    Skulle inte räcka länge innan de inser atyt det inte är lönsamt och skulle ersättas med cyklar istället som lämnas på utmärkta platser och skulle vara ganska tätt med dessa ställen.
    Men det är tydligt att eftersom det inte är ens egen elsparkcykel så kan man lämna de var man tycker.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit