Kårkulla mörkade misstroendet mot direktör Sofia Ulfstedt – hemligstämplade styrelseprotokoll

Styrelsen för Kårkulla samkommun gjorde fel då den sekretessbelade alla handlingar om misstroendeomröstningen om samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt. Det säger Kommunförbundets svenska direktör, juristen Ida Sulin.
Styrelsens röster föll i tisdags 6-5 för att Ulfstedt inte längre har styrelsens förtroende.
Två dagar efter mötet publicerades styrelsens protokoll på nätet. I inledningen står det att paragraf 139 är ett ickeoffentligt ärende, men i själva ärendelistan finns det inte någon sådan rubrik och därmed inte heller något offentligt beslut i frågan.
Det här strider mot lagen om handlingars offentlighet, säger Sulin.
– Enligt alla konstens regler bör man sätta ut en rubrik på vad ärendet handlar om och vilket beslutet blev. Man kan inte lämna bort uppgifterna.
Det mesta är offentligt
Till och med när det gäller känsliga barnskyddsärenden måste det offentliggöras att man har en sådan fråga på föredragningslistan. Endast om beslutet innehåller känsliga uppgifter om sjukdomar eller andra personliga frågor har ett kommunalt organ rätt att sekretessbelägga sådana fakta, säger Sulin.
– Men om en tjänsteman till exempel får en varning eller sägs upp måste det offentliggöras, säger Sulin.
Det är först efter att jag kontaktar styrelseordförande Anna Lena Karlsson-Finne och förvaltningssekreterare Nina Taxell-Ahlbäck och upplyser dem om Kommunförbundets åsikt som det börjar hända.
En knapp timme senare finns protokollet i min mejlbox.
Det visar sig att frågan om Ulfstedts förtroende har varit uppe till behandling flera gånger under hösten, men handlingarna har alltid sekretessbelagts.
Flera styrelsemöten om Ulfstedts ställning har hållits under hösten
Den 2 oktober konstaterade styrelsen att den inte kunde behandla det misstroendeinitiativ som framfördes redan den 17 september, eftersom Ulfstedt inte blivit hörd i ärendet.
Styrelsen beslöt därför att invänta ett nytt initiativ som styrelsen behandlar på sitt möte en vecka senare.
Styrelsen beslöt samtidigt att ärendet inte är offentligt.
Den 9 oktober befullmäktigade styrelsen ordförande Anna Lena Karlsson-Finne, fullmäktiges ordförande Christer Rönnlund samt styrelseledamöterna Kjell Grönqvist, Pekka Tiusanen och Kim Lindstedt att förhandla med Ulfstedt.
Också det här ärendet hemligstämplades.
Vid styrelsens möte den 2 november presenterade arbetsgruppen resultatet av förhandlingarna.
Ordförande Karlsson-Finne föreslog att styrelsen röstar om Ulfstedts förtroende.
Men på förslag av Pekka Tiusanen beslöt styrelsen med en rösts marginal att bordlägga ärendet. På det här sättet fick Ulfstedts motståndare mera tid för att förbereda sig inför nästa möte.
Något protokoll i ärendet publicerades inte.
I tisdags var det så dags för det slutliga beslutet. Styrelseordförande Karlsson-Finne föreslog att processen kring Ulfstedts ställning avslutas, eftersom det inte finns någon grund för misstroendet.
Roger Weintraub konstaterade att inget av de svar man fått av Ulfstedt räckte för att hon skulle återfå förtroendet. Han föreslog därför att Ulfstedt inte längre har styrelsens förtroende.
Förslaget understöddes av Kjell Grönqvist.
I den påföljande omröstningen föll rösterna 6-5 och styrelsen beslöt att Ulfstedt inte längre har styrelsens förtroende.
Ärendet går nu vidare till samkommunens fullmäktige som fattar det slutliga beslutet.
Artikeln uppdaterad 12.11 klockan 15:05: Ulfstedt meddelar att hon inte kommenterar förtroendekrisen.
Så här röstade styrelsen
För misstroende:
Roger Weintraub (Saml).
Kjell Grönqvist (SDP).
Pekka Tiusanen (Sannf).
Camilla Sandell (SFP).
Jukka Surakka (De gröna)
Hilkka Toivonen (De gröna).
För fortsatt förtroende:
Anna Lena Karlsson-Finne (SFP).
Kim Lindstedt (Saml).
Roger Eriksson (SFP).
Annika Ahläng (SDP).
Irja Bergholm (VF).
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.