Förflytta dig till innehållet

Lantbrukare ryter till: att bredda Skärgårdsvägen borde prioriteras

Jan-Erik Karlsson, Sandra Bergqvist, Matias Jensen, Helena Fabritus, Thomas Johansson, Mickel Nyström och Kurt Ekström på möte.

Trafiksäkerheten på Skärgårdsvägen oroar många. Nu är det lantbrukare i Nagu, Houtskär, Iniö, Korpo och Pargas som vill att en breddning av Skärgårdsvägen ska prioriteras, istället för ny cykelväg.

ÅU träffar lantbruksföretagare och tjänstemän från SLC Åboland och dess lokalavdelning i västra Åboland. De har samlats i Nagu på fredagsmorgonen för att diskutera Skärgårdsvägen.

De jobbar för att Pargas stads politiker och tjänstemän aktivt ska arbeta för att Skärgårdsvägen breddas. På det här sättet skulle trafiken tryggas för såväl besökare, företagare som invånare.

Med på mötet är även SFP:s riksdagsledamot Sandra Bergqvist.

– Det allra viktigaste skulle vara att trygga trafiken på Skärgårdsvägen alla 365 dagar i året, säger Bergqvist.

SkärgårdsvägenAleksandra Sjöberg
Den smala Skärgårdsvägen skapar farliga situationer i trafiken.

Skärgårdsvägen är smal och livligt trafikerad, speciellt under sommaren. Den har dålig sikt på flera ställen och saknar grupperingsfiler. Vägen trafikeras häftigt i klungor då bilarna kommer från färjorna.

– Det vore i allas intresse att bredda Skärgårdsvägen. Att cyklister och fotgängare får en egen led skulle inte lösa hela problemet, säger lantbrukaren Jan-Erik Karlsson.

Det är dessutom i allas intresse att turismen i skärgården ökar. Mickel Nyström, lantbrukare, säger att Skärgårdsvägens trafik är farlig för cyklister. Därför är det nödvändigt att vägen breddas. Det skulle även locka mer turister till skärgården.

På mötet betonar man också att det inte är ändamålsenligt att sänka hastigheterna. Därför finns det även oro över att en eventuell ny gång- och cykelväg skulle placeras precis invid körbanan.

Eftersom det isåfall skulle resultera i att bilförarna måste köra långsammare. Många på mötet tror att det skulle skapa mer frustration i trafiken. De skulle hellre se att bilisterna kan köra fort, men säkert.

Dela artikeln

8 kommentarer: “Lantbrukare ryter till: att bredda Skärgårdsvägen borde prioriteras

 1. Helena Fabritius /SLC Åboland skrev

  SLC Åbolands har lyft frågan gällande trafiksäkerheten på Skärgårdsvägen. För oss är det viktigt att vägen är trygg för alla som rör sig längs den 365 dagar i året.
  Våra medlemmar rör sig frekvent med långsamma fordon längs Skärgårdsvägen. Tyvärr uppstår nära ögat situationer alltför ofta, såväl med cyklister, personbilar som med tungtrafik. Många av våra medlemmar har även nära koppling till turismnäringen, och en ökad turism med en förlängd turismsäsong gynnar även våra medlemmar.
  Åland upplevs som cyklisternas paradis – och Åboland kan nå till samma position.
  Vi motsätter oss inte utbyggnaden av en cykelled, Men vi värnar om att Skärgårdsvägen är trygg för såväl tungtrafik, långsamtrafik, turismströmmar som för innevånare i skärgården.
  Att göra Skärgårds vägen bredare, med ordentliga vägrenar på båda sidor om vägen, gör den tryggare för alla som färdas längs vägen – inte endast för de cyklande turisterna.

 2. Jan-Erik Karlsson skrev

  Hej
  Intressanta kommentarer,tyvärr är det vardagsmat att när bönder rör sig på skärgårdsvägen med sina ekipage så kommer knytnäven eller ett mittfinger upp.Bredare väg skulle minska på irritationen o göra trafiken smidigare. Producenter i skärgården behöver o vill ha sommargäster o turister 90%av våra produkter o tjänster säljs till dem,dessutom är vi själva i de flesta fall turistföretagare.Stuguthyrning,båtplatser,vedförsäljning,försäljningsbodar,Rekoringar,stugvägarnas ,underhåll,gräv o frakt service ,slam o sopor osv .Nog är det så ett samhälle är uppbygt att vi alla behöver varann.Tror nog att de flesta tycker att vägen borde breddas ,få ordentliga vägrenar o lite grupperingsfiler,fast bönderna nu råkar vara de som tar upp detta ,de märker detta kanske på ett bättre sätt med långsamma o breda fordon ,de bor o lever här året runt ,inte endast några sommarveckor.

 3. Tobbe Karlsson skrev

  Kari Niemi och Barbro Johansson borde tänka på vem de skäller på (bönder), det är lätt att sitta med mat på bordet och magen mätt..

  Och knappast är det böndernas jobb att decimera hjortstammen.

  Ett sista tips, läs artikeln före ni spyr galla över allt och alla, ni skulle skämmas.

 4. Kari Niemi skrev

  Bra Barbro.Bönderna sku borde sköta sitt o det är att tex skjut bort dom där djurena som springer kors o tvärs över vägana?O sedan måst man också förstå att ti ta Sandra Bergqvist med ti alla möijliga jippor o bilder så de går int ty hon är ingen Gud heller?

 5. Barbro Johansson skrev

  Igen kan vi läsa om giriga skärgårdsbor som nog vill ha turisternas pengar men som inga vill se turister.

 6. viveca.auer skrev

  Om beslut att göra cykelväg äntligen har gjorts är det inte bra att nu börja argumentera om andra alternativ. Då går det igen som det brukar gå här i Åboland, allt stannar upp och läggs på is och så står vi där igen vi punkt 0.
  Tänk på cyklisterna!

 7. Harald Bergholm skrev

  Skulle vara idiotiskt att skippa cykelvägen OM vägen skulle breddas och dyrare om en cykelväg skulle byggas senare. Den gamla cykelstigen misstaget skall inte upprepas. Med tanke på hur livligt trafikerad Skärgårdsvägen är, särskilt sommartid så borde vägen ha breddats för länge sedan. Om man vill ha cykelturism som t.ex far längs med S:t Olofs sjöled som man marknadsför så behövs en cykelväg OCH bredare väg för alla bilister.
  Det kostar men blir billigare i längden att satsa mer nu och inte göra det efteråt, och investeringen betalar nog tillbaks det på sikt. Bro till Nagu skulle göra det ännu smidigare, men det kanske inte är aktuellt nu.

 8. Mikael Granqvist skrev

  Viktigt att också höra den snabbast växande näringsgrenens synpunkter, dvs skärgårdens turismsektor.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit