Nilla Hansson utnyttjades av sin terapeut som 19-åring — Metoo-rörelsen gav styrkan att våga berätta

Nilla Hansson som ung, fotograferad i början av 1980-talet. Foto:privat
Det är tidigt 1980-tal. I den 19-åriga Nilla Hanssons liv är det mycket som står på spel.
Hon är en trasig ung kvinna. Bakom ligger ett självmordsförsök och en period av sjukhusvård.
Vilken riktning ska hennes liv ta?
Det står klart att hon behöver professionell hjälp. Den typ av knutar som hon tampas med går inte att lösa på egen hand. Allt det sköra i henne har formats under långa, kämpiga uppväxtår.
Betrodd terapeut
Nillas mamma ger henne kontaktuppgifter till en terapeut. En betrodd man med goda referenser. Han är en terapeut som hjälpt många.
Och till en början går allt bra. Nilla får genast förtroende för terapeuten – en förutsättning för en lyckad process. Hon är 19 år och det är inte länge sedan hon bara var ett barn. Ett klassiskt mönster växer fram: Terapeuten blir en trygg fadersfigur.
Han är 25 år äldre än Nilla.
”Han blev min idol”
De första månaderna av terapin utvecklar sig väl. Nilla börjar bearbeta sin uppväxt och långsamt söka de ömma punkterna. Hon känner sig styrkt av processen och börjar snabbt må bättre.
Terapeuten blir en livlina.
– Han blev min idol. Inom mig höjde jag honom till skyarna. Han gjorde så mycket gott för mig, säger Nilla Hansson.
Alkohol och sena kvällar
Men långsamt började det professionella klient-terapeut-förhållandet ta en ny riktning.
Terapeuten kom att börja ringa och be att Nilla tittade in på mottagningen också andra tider än tidigare överenskommet. Samtalen kom att handla om andra saker än Nillas såriga uppväxtår.
Nilla började delge allt flera sidor av sitt liv för terapeuten. Han visade intresse för Nillas musik och hennes texter.
– Jag blev naturligtvis smickrad. En äldre, bildad och världsvan man som plötsligt intresserade sig för lilla mig.

Nilla Hansson som ung. Foto:privat
Träffarna på mottagningsrummet kom snart att likna någonting helt annat än terapi. Alkohol kom in i bilden och kvällarna blev allt senare.
Det var i slutet av en våt kväll på mottagningen som den berusade unga Nilla plötsligt vaknar till av att terapeuten ligger ovanpå henne.
Känd radioröst
Idag är Nilla 58 år gammal. I Åbo och Åboland är hon sedan decennier en känd Yle-journalist och radioröst. Hennes sympatiska tonfall väcker förtroende, hennes språk är säkert och njutbart.
Bakom sig har Nilla dessutom en lång karriär som frilansande musiker. Hon har gett ut flera skivor och skriver texter själv.
Text och musik har varit ett uttrycksmedel för Nilla ända sedan uppväxtåren. Hon är van vid att formulera sig och klä egna och andras känslor i ord.
Ändå var det först då Metoo-rörelsen vällde över världen hösten 2017 som hon äntligen kom att för sig själv kunna artikulera allt som gick fel under terapin då hon var 19 år gammal. Andra kvinnors berättelser och vittnesmål om sexuella trakasserier fick henne att se de egna, 40 år gamla erfarenheterna, i ett nytt ljus.
Hon kunde äntligen se att ansvaret för allt det som skedde var den vuxna mannens, den över 40-åriga, gifta terapeutens. Det var inte Nilla som var den ”unga förförerskan” utan det var terapeuten som bröt mot en gemensam överenskommelse, mot klient-terapeut-kontraktet. Det var han som valde att sluta ta betalt för att ”vi har ju blivit vänner”.
Kunde ha anmält
I en terapeut-klient-relation är klienten den svagare parten. 40 år senare inser Nilla att hon kunde ha anmält terapeuten. Men skammen har suttit i vägen.
– Jag har känt mig värdelös, berövad på någonting väsentligt. Det är klart att jag senare förstod att han intresserade sig för min musik och mina texter bara för att han ville ligga med mig. Inte för att jag var så särskild, så speciell.
Under den globala Metoo-rörelsen har otaliga kvinnor vittnat om trakasserier, på en skala från fräcka kommentarer till systematiska våldtäkter. Många har, precis som Nilla, styrkta av kollektivet förmått att sätta ord på gamla händelser. Skam och skuldkänslor har gått att lyfta av från det som skavt och gnagt. Helt nya berättelser har växt fram.
De samlade vittnesmålen tecknar tillsammans en tydlig bild av en struktur. Individer begår enskilda fel men de möjliggörs av en ojämlik samhällsordning.
Storm av känslor
Den icke-professionella delen av Nillas och terapeutens relation på 1980-talet var dold för alla i deras närmaste omgivning. Den tog slut då Nilla flyttade till en annan ort och då hon träffade och gifte sig med sina barns far.
Att den 19-åriga Nilla aldrig fick den terapi som hon hade behövt – trots den lovande starten – grämer än. Svåra saker har samlats på hög och det obearbetade har gett symptom som gjort livet tyngre än vad det hade behövt vara.
Att fyra decennier senare tänka igenom relationen till sin gamla terapeut har väckt en storm av känslor.
– Det har varit svårt att erkänna för sig själv att något så hemskt har hänt.

Nilla Hansson. Foto: Pia Heikkilä
Fruktansvärt arg
Till en början gjorde insikten att Nilla blev fruktansvärt arg, närmast aggressiv.
– Det gör mig så upprörd att tänka på den unga och bräckliga Nilla som trodde sig få ett vuxet stöd i sitt liv, och så blev det något helt annat.
Numera, efter par års processande, är Nilla inte så arg längre. Istället vill hon med sin berättelse hålla Metoo-samtalen vid liv. Hon är van vid att uppträda offentligt – men inte vid att avslöja delar av sina allra mest privata erfarenheter. Ändå vill hon vill vara en av de kvinnor som berättar, istället för en av dem som sitter tyst.
– Jag är inte ute efter att hänga ut någon enskild person eller att hämnas eller svartmåla. Jag vill berätta, för att kanske också andra ska våga, säger hon.
Ny terapi
Idag går Nilla Hansson hos en psykoterapeut i Åbo. En terapeut som håller sig inom förväntade gränser. Som aldrig drar in sitt privatliv i samtalen. Som inte målar upp en bild av Nilla som ska passa in i terapeutens egna förväntningar på klientförhållandet.
Det är inte bråttom framåt. Men Nilla är tacksam över att får en ny chans till professionell terapi.
Hej Elina! Roligt att du tycker att vi bjuder på intressant och angelägen läsning. Det är ett mål vi varje dag vill nå upp till. Vi är ett kommersiellt mediebolag och vår ekonomi bygger på att våra läsare prenumererar på vårt material. Vi är glada att många vill betala för den lokaljournalistik vi producerar. Via länken åu.fi/24 kommer man åt att en gång läsa en ÅU-artikel kostnadsfritt.
Så viktigt
och ÅU föredrar hellre surf än ha denna artikel vara öppen för alla att läsa!