Förflytta dig till innehållet

Ögonvittne: ”De slog till med två stora gummibåtar” – tufft tillslag mot Airiston Helmis fastigheter på Säckilot i Nagu

Innamo i Åbolands skärgård omges av tre öar som ägs av bolaget Airiston Helmi som är föremål för Centralkriminalpolisens husrannsakningar.


Leo Gästgivar bor med sin fru så gott som året om på ön Kattilot i Åbolands skärgård. Den hårda sjögången på lördag morgon gjorde honom orolig. Han traskade i väg till sin brygga i den norra delen av ön för att försäkra sig om att den egna båten var välförtöjd.

– Då jag kom ner till bryggan iklädd badrock såg jag två gummibåtar och ett 20-tal killar som såg ut som kommandosoldater. Då jag frågade vad de har på gång svarade de att de har en liten militärövning, berättar Leo Gästgivar.

Som på TV

En kvart senare slog poliserna till mot Säckilot där bolaget Airiston Helmi, med säte i Pargas, äger flera fastigheter.

– Det var som att följa med en show på reality tv. Utöver gummibåtarna med två 300 hästars utombordare fick de assistans av Gränsbevakningens killar som sjösatte en tredje gummibåt från sitt fartyg. Jag följde med alltihop med min kikare då de gick i land på Säckilot, berättar Gästgivar.

Bolaget Airiston Helmi äger tre öar med tillhörande fastigheter i omedelbar närhet av Innamo i Åbolands skärgård. Ortsborna och sommargästerna i trakten uppger att bolagets representanter syns väldigt sällan till på öarna.

– Jag har förundrat mig över varför man vräker ner miljonbelopp på att bygga bostäder på de här öarna utan att sedan vistas där, säger Gästgivar.

Många fastigheter på Säckilot

Enligt SPT:s uppgifter finns det helikopterplattformar på åtminstone två av de öar invid Innamo som ägs av Airiston Helmi. Bolaget är officiellt registrerat i Pargas och har tidigare prickats för att ha köpt upp en lång rad öar och fastigheter som enligt expertis som Iltalehti har intervjuat har militärstrategisk betydelse i Åbolands skärgård.

Airiston Helmis bakgrundsgestalt och investerare är den ryska mångmiljonären och oligarken Pavel Melnikov.

– Airiston Helmi har låtit bygga ett radhus med åtminstone sex lägenheter på Säckilot. I närheten finns en viktig radarstation och två viktiga farleder som korsas. Man frågar sig varför bolaget satsar så mycket på de här öarna på just denna plats ifall man inte har tänkt använda fastigheterna till något, säger Gästgivar.

Centralkriminalpolisen varken bekräftade eller dementerade på lördagen att måltavlan för deras husrannsakningar under helgen är bolaget Airiston Helmi. Enligt Centralkriminalpolisens pressmeddelande har Skyddspolisen inte varit involverad i operationen då det rör sig om misstänkt skattefusk, bokföringsbrott och illegal arbetskraft.

– Det är ju helt uppenbart att säkerhetspolitiska motiv ligger bakom den här operationen. Varför skulle man annars skicka i väg Gränsbevakningens stora fartyg och beväpnade poliser för att slå till mot fastigheter i Åbolands skärgård på det här sättet, säger Gästgivar.

Mikael Sjövall/SPT

LÄS OCKSÅ: Storoperation på går i Åbolands skärgård 
En tredje person har gripits – förhören har har löpt fint och rannsakningarna planenligt”
   Airiston Helmi har byggt mycket – men följt loven, säger Pargas byggnadsinspektion
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit