Förflytta dig till innehållet

Polisen samlade in vapen och sprängämnen – 80-åringar beredda att avstå från sina gevär

Arkiv/Kim Lund
insamlade vapen

Polisen i Sydvästra Finland tog emot över 600 anmälningar om skjutvapen och sprängämnen som skall överlämnas under den två veckor långa insamlingen.

I Egentliga Finland tog polisen emot 338 anmälningar, varav 38 handlade om sprängämnen.

– Totalt anmäldes 449 skjutvapen som skulle överlämnas i Egentliga Finland, vilket är en anmärkningsvärd stor mängd. Största delen, 127 stycken, var hagelgevär. Näst flest anmäldes handvapen, 114 stycken, av vilka största delen var olovliga, berättar överkonstapel Petri Hyrkäs från polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Kunderna anmälde först överlämnandet av vapen eller sprängämnen per telefon, varefter polisen i samarbete med försvarsmakten samlade in dem.

Största delen av dem som anmälde vapen var äldre människor, kring 80-åringar. Hyrkäs anser att insamlingen har en stor betydelse i förbättringen av vapensäkerhet.

– Denna gång anmäldes en fjärdedel mer vapen och sprängämnen till polisen jämfört med insamlingen som ordnades 2012. Varje onödiga eller olovliga vapen, som är borta från människornas hem är en förbättring av säkerheten, konstaterar Hyrkäs.

I Satakunta tog polisen emot 247 förhandsanmälan, av vilka 60 hade med sprängämnen att göra.

Största delen av de vapen som anmäldes var gevär, 113 stycken, och hagelgevär, 120 stycken. 83 stycken handvapen anmäldes.

Sydvästra Finlands TEPO-grupp (Terror/Bomb) har i samarbete med försvarsmakten samlat in sprängämnen.

– Mängden av speciellt militärsprängämnen i båda landskapen överraskade. I Satakunta tog polisen emot 17 anmälningar och i Egentliga Finland samlades även 50 sprängämnen in, berättar överkonstapel Kari Nordlund från polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Med hjälp av insamlingen av skjutvapen och sprängämnen ville polisen göra det så lätt som möjligt att bli lagligt av med onödiga, olovliga vapen, sprängämnen eller vapen som inte fungerar.

Det är bra att komma ihåg att man när som helst kan överlämna ett olovligt eller onödigt vapen till polisen utan påföljder.

Vapen och sprängämnen tas emot även utanför kampanjen. Polisen avhämtar sprängämnen från anmälningsadressen, man får inte hämta dem till polisstationen, röra eller förflytta dem på egen hand.

Det bästa sättet att överlåta vapen är genom att boka tid på polisens nätsidor. I Sydvästra Finland kan man boka tider varje vecka på sex polisstationer och en gång i månaden på Kimitoön.

I första hand överlåts vapnet av den person som har vapentillstånd på det. Om detta inte är möjligt, kan man på förhand komma överens om saken med polisen. Polisen bedömer varje fall skilt och ger individuella instruktioner till kunden.

– Ett olovligt vapen kan överlåtas av den som innehar vapnet eller om det handlar om ett dödsbo kan dödsboets företrädare överlämna vapnet. Detta sker via tidsbokning utan att separat ta kontakt, berättar Hyrkäs.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit