Förflytta dig till innehållet

Rädda människoliv vid gränsen mellan Belarus och Polen!

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Finlands Svenska Unga Socialdemokrater stöder migranters rätt att söka asyl och uppmanar alla berörda stater samt EU att ta ansvar för välmåendet hos de människor som är fasta vid gränsen mellan Belarus och Polen.

I nuläget finns det mellan 3000 och 4000 människor i gränsområdet mellan Belarus och Polen. Bägge ländernas motvillighet att låta dem söka hjälp på vardera sidan av gränsen har tvingat vuxna och barn, många av dem offer för människosmuggling, att uthärda köld, hunger, törst och total osäkerhet i flera månader.

Sedan i somras har 11 migranter hittats döda i samband med krisen. Det är högst sannolikt att den snabbt närmande vintern kommer att medföra ännu mer lidande och död.

Många politiker och medier har valt att beskriva människor i fråga med förnedrande ord som “olagliga” och “ström av migranter”. I stället för att underlätta dessa människors desperata situation har alla parter ägnat sig åt ömsesidiga anklagelser.

I stället för att göra allt i sin makt att värna om migranters rättigheter och säkerhet har Polen skickat tusentals soldater till gränsen, medan båda sidorna har utsatt de som försöker ta sig ut ur detta ingenmansland
för våld och förtryck.

Här hemma försöker oppositionen plocka politiska poäng i samband med den pågående humanitära krisen genom att kräva en lagförändring som gör det möjligt att stoppa migranter vid gränsen.

Detta populistiska utspel kombinerat med Mykkänens (Saml.) förslag på att bygga stängsel längs med östra gränsen är inget mer än en flörtande med ytterhögern.

Vi inom FSUD är däremot fast övertygade om att ingen är olaglig och att asylrätten alltid ska respekteras. I praktiken faller det i denna stund på polska människorättsaktivister att sörja för migranters behov, men det är EU-länder och Belarus som måste agera snabbt för att undvika ytterligare trauma och förlorade människoliv.

Dessa människor ska omedelbart släppas in för att kunna ansöka om uppehållstillstånd – utan att frysa, svälta eller slås ihjäl.

Dela artikeln

En kommentar: “Rädda människoliv vid gränsen mellan Belarus och Polen!

  1. Paul Lindberg skrev

    Förbundskansler Angela Merkel har tydligen tagit uppmaningen ad notam och lyckats…

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit