Förflytta dig till innehållet

Regeringens nya rekommendationer gäller accelerations- och spridningsfasen – bland annat Egentliga Finland berörs

Regeringen informerade på torsdagen om nya rekommendationer för att bekämpa coronaviruset. Foto: Statsrådets kansli/Lauri Heikkinen

”Åtgärderna måste ännu skärpas till den grad att hela befolkningen kan skyddas mot viruset.”

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP)

Regeringen uppdaterade på torsdagen sina nationella och regionala rekommendationer för att bekämpa coronaviruset.

— Man kan konstatera att läget i Finland är allvarligt och att fallen har ökat drastiskt den senaste månaden, och speciellt under de senaste två veckorna, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under en presskonferens.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds uppgifter är över åttio procent av de smittade under 50 år. Kiuru säger att antalet patienter som vårdas på sjukhus nu är dubbelt så många som i slutet av september.

— Åtgärderna måste ännu skärpas till den grad att hela befolkningen kan skyddas mot viruset, säger hon.

Förvärrat läge

I våras var det regeringen som fattade beslut om alla restriktioner på grund av epidemiläget. Efter att undantagstillståndet upphörde i juni fattas besluten om restriktioner i kommunerna, sjukvårdsdistrikten och regionförvaltningsverken. Därför kan regeringen endast ge rekommendationer.

I september antog regeringen en handlingsplan som delar in epidemins lägesbild i tre faser.

— De allra flesta sjukvårdsdistrikt befinner sig fortfarande i den första fasen – alltså epidemins utgångsnivå – vilket är bra, säger Kiuru.

Däremot befinner sig sjukvårdsdistrikten Helsingfors och Nyland, Centrala Tavastland, Birkaland, Egentliga Finland, Södra Österbotten och Åland i den så kallade accelerationsfasen.

— Dessutom har Vasa sjukvårdsdistrikt uppgett att de befinner sig fasen för allmän smittspridning, alltså den tredje fasen, säger Kiuru.

Här är de nya rekommendationerna

Rekommendationerna är olika för regionerna beroende på om de befinner sig i fas två eller tre, det vill säga accelerationsfasen eller fasen för allmän smittspridning. Om man är i den första fasen, alltså epidemins utgångsnivå, gäller endast de allmänna försiktighetsåtgärderna.

Privata tillställningar: I accelerationsfasen rekommenderar regeringen inga tillställningar med över 20 deltagare. I fasen för allmän smittspridning är motsvarande rekommendation 10 personer.

Offentliga lokaler: I accelerationsfasen rekommenderas en begränsning på hälften av den normala. Tillräckligt avstånd ska tryggas. I fasen för allmän smittspridning rekommenderar man att man stänger lokalen helt och hållet.

Fritidsaktiviteter: I accelerationsfasen rekommenderas att man avbryter gruppverksamhet för vuxna på grund av hög smittrisk. I fasen för allmän smittspridning rekommenderas att man avbryter all slags gruppverksamhet. Rekommendationen är inte lika strikt för verksamhet för barn.

Arbete: Alla arbetstagare rekommenderas att jobba hemifrån i mån av möjlighet. Rekommendationen är i kraft tills vidare.

Undervisning: Man gör lokala bedömningar gällande övergång till distansundervisning.

Bruksanvisning till regionerna

De nya rekommendationerna riktas till de regioner som är i fas två och tre, alltså accelerationsfasen och fasen för allmän smittspridning.

Rekommendationerna ska enligt forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) kunna tillämpas i enskilda kommuner. Myndigheterna ska snabbt kunna ta dem i bruk och också dra tillbaka dem snabbt.

Arkiv/Statsrådets kansli/Lauri Heikkinen
Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) säger att åtgärderna riktar sig till de regioner som är i fas två och tre. Foto: Statsrådets kansli/Lauri Heikkinen

Saarikko liknar coronaåtgärderna vid en verktygslåda.

— Regionerna har redan en verktygslåda för att stoppa smittspridningen. Man kan säga att regeringens nya rekommendationer är en bruksanvisning för hur och när regionerna ska använda verktygen i lådan.

— Det centrala är fortfarande att hålla distans, tvätta händerna och använda munskydd. Håll dig uppdaterad om rekommendationerna i din region, fortsätter hon.

Regeringen förhandlade fram de nya rekommendationerna på torsdagsförmiddagen i Ständerhuset. Nästa vecka fattar regeringen ett principbeslut om rekommendationerna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit