Förflytta dig till innehållet

S:t Karins betalar för att få tips om vårdpersonal – både tipsaren och den som börjar jobba för staden får 500 euro var

Arkiv/Kim Lund
en tant får fotvård
Personalbristen i S:t Karins är så stor inom social- och hälsovården att staden betalar premier för tips som leder till anställning.

Personalbristen inom vården är så stor att S:t Karins börjar betala ut en premie till den som ger ett tips om personal som kan anställas inom social- och hälsovårdsbranschen.

Både tipsaren och den som anställs får 500 euro var.

Syftet är att locka ny personal och också att få den nuvarande personalen vid stadens hemvård och serviceboenden att stanna kvar.

Premien för den nyanställda betalas ut i slutet av året, då anställningsförhållandet har varat i minst ett halvår och är i kraft ännu vid årsskiftet.

På det sättet hoppas staden att cheferna behöver använda mindre tid på att rekrytera vikarier och samtidigt minskar den tid som behövs för att introducera nya arbetstagare.

Social- och hälsovårdsnämnden har fattat beslut om att staden ska ta i bruk premien för att få bukt med personalbristen.

Många sjukskrivningar

Bristen på personal beror bland annat på att många hela tiden är sjukskrivna, på stora mängder övertid och på att det finns arbetstagare som är på gränsen att förlora sin arbetsförmåga.

Inom vissa enheter finns det också patientköer.

Staden tar också i bruk andra morötter för att locka personal till social- och hälsovården.

Man vill också komma åt den stora sjukfrånvaron och också på andra sätt försöka minska personalens höga belastning.

Pilotprojekt ledde inte till önskat resultat

S:t Karins hade ett pilotprojekt med tipspeng som tog slut i slutet av år 2021 för att locka ny personal.

Försöket till trots ledde det inte till att en enda premie betalades ut, skriver Yles finska regionalnyheter, som var först med nyheten om vårdarpremien.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit