Förflytta dig till innehållet

Tack Kevin!

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Bakom formuleringen ”att utreda möjligheterna att sammanföra svensk service till en helhet” ligger en SFP-aktivitet som pågått i månader. Att formuleringen finns i borgmästaravtalet är åter igen ett bevis på att Svenska folkpartiet behövs för att bevaka de svenska intressena. Det är också ett bevis på samarbetsvilja från de övriga partiernas sida.

För att driva frågor vidare och förverkliga sina mål ska SFP sitta vid de bord där beslut tas och därför är det viktigt att vi får en plats i stadsstyrelsen.

Att sammanföra svensk service till en helhet under rubriken ”främjande av välmående och utveckling av servicen” betyder i praktiken en svensk SOTE-central för Åbo och Åboland, dvs. för det kommande välfärdsområdet. För en SOTE-central (social- och hälsovårdscentral) behövs ett befolkningsunderlag om 15 000-20 000 invånare, ett krav som den svenska befolkningen i Åbo inte ensam uppfyller. Därför vill vi utgå ifrån att den svenska mottagningen på Tallbacken i Åbo flyttas och förstärks kring nuvarande Åbolands sjukhus fastighet, där ett nytt välfärdskvarter Kaskia planeras. På sikt ska den kommande svenskspråkiga SOTE-centralen för hela regionen placeras i kvarteret.

Ansvaret för planeringen av den stundande välfärdsreformen ligger i huvudsak på sjukvårdsdistriktet, som också äger fastigheten i vilken Åbolands sjukhus verkar. Vi vill att Åbolands ska utvecklas och utgöra en del i helheten med en svensk SOTE-central i det kommande välfärdskvarteret.

Åbo stad kan ta beslut om sina hälsocentraler men för SOTE-centralerna behövs samarbete med Sjukvårdsdistriktet. I månader har SFP stått aktivt i dialog med både Åbo stad, sjukvårdsdistriktet och de åboländska kommunerna för att driva denna fråga, som är oerhört viktig för att kunna garantera svenskspråkig service inom social- och hälsovården i det nya välfärdsområdet.

Jag återkommer med att redogöra för andra element i ”floskelsamlingen” såsom Kevin kallar borgmästaravtalet.

Dela artikeln

En kommentar: “Tack Kevin!

  1. Jörgen Lindroos skrev

    Ulla Achrén skriver i sitt svar till Kevin bla följande:” Att sammanföra svensk service till en helhet under rubriken ”främjande av välmående och utveckling av servicen” betyder i praktiken en svensk SOTE-central för Åbo och Åboland, dvs. för det kommande välfärdsområdet.” Den svenskspråkiga befolkningen i Åbo är för liten för att få en egen Sote-central med svenskspråkig service. Så nu behövs Kimitoön och Pargas med att förverkliga en svenskspråkig SOTE-central i Åbo (Åbolands sjukhus). Men vad får Kimitoön och Pargas? Kanske Sote-central-filialer, eller inte…..

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit