Tajt omröstning om SFP:s borgmästarkandidat – trenden att förlora röster till De gröna och VF måste brytas, säger Vörlund-Wallenius
Då SFP valde en borgmästarkandidat blev det tajt omröstning på partiets höstmöte. Terhi Vörlund-Wallenius vann med rösterna 22–20. Den andra som ställde upp var Ulla Achrén.
Båda två har många år bakom sig i Åbopolitiken. Vörlund-Wallenius valdes första gången in i fullmäktige år 1998 och har suttit i olika nämnder. Nu är hon ersättare i fullmäktige samt ersättare i kulturnämnden. Achrén är i nuläget fullmäktigeledamot samt ersättare i koncernsektionen, hon har tidigare bland annat varit medlem i stadsstyrelsen och medlem i stadsfullmäktige, med vissa avbrott, sedan 1980-talet.
– Det var ett demokratiskt val, säger Achrén om resultatet.
Blev du överraskad över att Vörlund-Wallenius ställde upp?
– Jag har varit med i många val och både vunnit och förlorat. Det är så det går till i politiken. Om det finns flera än en kandidat så väljs en av dem.
Hon påpekar att politiken är ett lagspel och att det är viktigt att allt sköts demokratiskt. Partiets höstmöte beskriver hon som sakligt.
– Men det var intressant, för efter mötet så fick jag en fråga av en partimedlem om jag inte inser att min tid är förbi och att det behövs nya förmågor. Det fick mig att fundera på om det är så här som flera inom partiet resonerar?

Det var inte en självklarhet för Vörlund-Wallenius att ställa upp.
– Ulla är en stark profil i Åbopolitiken, valet av mig var inte ett uttryck för missnöje inom partiet. Det finns ingen splittring inom partiet, lagspel gäller. Jag har redan pratat med Ulla om den kommande kampanjen och vi kommer att samarbeta för att nå ett gott resultat.
– Det som motiverade mig att ställa upp som borgmästarkandidat är att vårens kommunalval är extra viktigt. Det blir helt annorlunda än tidigare val och det blir svårare för små partier att få fram sitt budskap. Det finns en risk för att väljarna tittar på borgmästarkandidatlistan och bestämmer vilket parti de röstar på utgående från det.
Vörlund-Wallenius säger att man därför måste locka väljare från hela politiska fältet.
– Vi har förlorat en del väljare som tidigare röstat på SFP till De gröna och Vänsterförbundet. Den trenden behöver brytas.
Tror du att partiet nu kan locka ännu flera från VF och De gröna?
– Vi kan och bör locka flera väljare från hela det politiska fältet. Både Ulla och jag är liberala politiker och står för SFP:s värderingar. Politiskt står jag i mitten av den politiska kartan. Jag anser till exempel att den offentliga vårdsektorn ska vara stark, den privata sektorn behövs men det som köps därifrån ska vara ett komplement.
De viktigaste frågorna för en borgmästare är enligt Vörlund-Wallenius jämlikhet, att ekonomin fås i skick, fungerande tvåspråkig service och en kultur som frodas.
En stor fråga för framtiden är också den kommande förvaltningsreformen, som bland annat omfattar en reform av social- och hälsovården i Finland.
Vörlund-Wallenius sitter med i Kommunförbundets svenska delegation och satt även med i svenska reformgruppen som arbetade med reformen under förra regeringsperioden.
Stora skor att fylla i Åbofullmäktige
Att få så många röster som möjligt för att få flera platser i nämnderna är viktigt. Enligt Ulla Achrén är det också att gå förbi Centern, som blev lika stora som SFP i kommunalvalet 2017 men numera inte har tre ledamöter längre, eftersom en hoppade av.
Partiet måste ha som mål att få fyra platser i fullmäktige 2021, säger både Vörlund-Wallenius och Achrén.
En utmaning blir att fylla Ida Schaumans skor – Schauman ställer inte upp i valet och var den som fick flest röster av SFP:arna år 2017.
– Jag har hela tiden sagt att vi ska sitta där besluten fattas. Det är jätteviktigt att vi har en egen kandidat, på det sättet profilerar vi oss och visar att vi är ett parti som ska tas på allvar, säger Achrén.
Wulff, som nu sitter i fullmäktige, vet inte ännu om han ställer upp
Achrén hoppas också att Nicke Wulff kandiderar i kommunalvalet igen. Wulff säger till ÅU att han inte ännu fattat beslut om saken.
Wulff tycker att det är roligt att det blev ett val om kandidat för borgmästarposten.
– Det är alltid bra då de aktiva kan säga sina åsikter. Vilken kandidat det blev spelar ingen större roll för mig, det viktiga är att SFP har en så bred palett av kandidater som möjligt i kommunalvalet.
Att borgmästarvalet blev så jämnt kommenterar Wulff så här:
– Partiet har högt till tak då det gäller åsikter och båda kandidaterna representerade en del av SFP. Men vi ska komma ihåg att det viktiga inte är vad vi tycker, utan vad väljarna tycker.
Han tror att borgmästarkampanjen kommer att kretsa kring två eller tre kandidater. Efter valet börjar nästa spel: de som väljs till vice borgmästare behöver inte vara någon av dem som ställde upp i borgmästarvalet, konstaterar han.

Tötterman: Vi ska bevaka svenska intressen i Åbo djärvt
Anna-Karin Tötterman valdes enhälligt till SFP i Åbos ordförande för 2020–2021 under höstmötet. Också hon säger att det viktiga är att partiet är med där besluten fattas.
– SFP i Åbo ska säkra fyra mandat i valet och vi siktar på att få en vice borgmästarplats. Som ordförande i SFP vill jag att vi ska vara med där besluten fattas och fortsätta att djärvt bevaka intressen som är viktiga för det svenska i Åbo.
– Jag tror att det är viktigt att det finns många frontfigurer i det kommande kommunalvalet. Terhi är en mycket kompetent politiker som har förtroende inom partiet men vi har också många andra goda kandidater som kommer att göra ett bra val. SFP har valt mig till ordförande och vill också se mig som en av frontfigurerna i Åbo i kommunalvalet. Jag representerar en lite annan profil än Terhi, jag är ett nytt ansikte i politiken, en 42-årig tvåbarnsmamma som bland annat representerar en mer företagarvänlig politik och vill skapa arbetsplatser i Åbo.
Jag tycker inte att det finns något ”bäst före datum” när det gäller politiken, erfarenhet är en stark merit och Ulla Achrén om någon har denna erfarenhet. Terhi Vörlund-Wallenius är också kokt i mången lag och ett starkt namn.
Vi bör dock komma ihåg att nya stadsfullmäktige väljer borgmästaren och i regel brukar det största partiet få sin kandidat vald till posten (vi har ju inte så långa traditioner av borgmästare i Finland). I en stad av Åbos storlek är samarbete över partigränser fullständigt riktgivande så borgmästarens roll är inte på något sätt avgörande.
Viktigast är ju att alla röstberättigade ger sin röst i kommunalvalet, på så sätt får vi ett representativt parlamentariskt resultat. Och jo, jag har SFP:s partibok, enär någon ändå säkert orkar jorsa om det.
Rolle Möller, Pargas