Viner till den rökta laxen och jordgubbstårtan
Den ljusaste av högtider står för dörren, och om man ska tro väderleksrapporten så kan vi för en gångs skull slippa nio grader och regn på denna upphaussade firardag. Därför behövs också ett par somriga viner som kan serveras till midsommarmaten – och som dessutom fungerar bra också i den sommarljusa natten.
Sillen är ju den mat som hör midsommaren till, och jag har sagt det förr och kommer att säga det i all evighet – man hittar inte ett vin som passar bättre till sill än vad en bra ljus lager gör. Det gäller oberoende om det är jul, påsk eller midsommar. Så när ni äter sillen, njut av en öl till den.
Resten av midsommarmaten, däremot, kan kombineras med vin. Fisk i alla dess former – gravad, kallrökt, varmrökt, stekt, grillad eller varför inte kokad, allt passar med vin.
De grillade biffarna passar med vin, de olika salladerna och pajerna passar med vin, för att inte säga sällskapet, som alltid passar med vin (termen sällskapsvin finns av en orsak). Till och med jordgubbstårtan passar med vin!
Häng med på Instagram under midsommaren!
Därför har jag suttit ner och bläddrat igenom mitt mentala vinkartotek och kommit fram till följande viner – samtliga under 15 euro – som passar utmärkt till midsommarens meny och samvaro. Några av dem kanske ni kommer ihåg från tidigare, några är nya, men det viktiga är att de passar utmärkt just i helgen.
Och när ni tar fram telefonen och knäpper en bild i det perfekta vädret, med det perfekta filtret, precis när festen är som bäst, använd då gärna hashtaggarna #livetärlokalt och #livetärvin, så ses vi på sociala medier på midsommar!
Till den rökta laxen
Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc B28 2018, 9,98 €
Western cape, Sydafrika
Varunummer: 525817
Det här ekade chenin blanc-vinet ger mycket vin för pengarna! Jag skrev om det redan i mars, när det var en av månadens nyheter, men vinet tog slut i hyllorna runt om i Finland ganska snabbt efter det. Nu har det kommit en påfyllning av lagren och vinet är tillgängligt igen – och tur är väl det!
För under tio euro får man en komplex helhet med toner av mogen citrus, gula plommon, päron, ekiga och lite rostade toner, samt en lätt gräddighet.
Smaken är torr med en mycket hög, men relativt mjuk syra och munkänslan är överlag ganska fyllig. Eken är inte övermäktig utan finns mer som en liten, lätt ton i bakgrunden.
Servera till den rökta laxen under midsommar, eller varför inte till grillad kassler, om ni har kött som inte är grill- eller bbq-kryddat.
Till resten av fisken
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling 2018, 13,99 €
Valle de Bio Bio, Chile
Varunummer: 578227
Jag brukar vanligtvis hålla mig till Tyskland när det gäller rieslingdruvan – de kan helt enkelt den druvan bäst tillsammans med nästantyskarna i Alsace. Men faktum är att Cono Surs prisvärda Block 23-riesling är ett undantag. Visst är Cono Sur en av Chiles största vinproducenter, men här har de lyckats utomordentligt.
Doften är fruktig och har rieslingens gröna äpplen men tillsammans med frukter som persika och honungsmelon. Där finns också päron och lime och en lätt örtighet som ofta finns i chilenska viner.
Smaken är syrlig och torr, men ändå fruktig och mineralig, något som skapar en komplex och välbalanserad helhet. Passar utmärkt till fisk, speciellt vit fisk – men är också ett utomordentligt sällskapsvin en solig sommardag.
Till grillningen
Malasenda Roble 2018, 14,98 €
Ribera del Duero, Spanien
Varunummer: 499427
Om man grillar lite gott och blandat, som det ofta blir på midsommar, så är det bättre att satsa på ett vin som funkar hyfsat bra med allt, än att rikta in sig på ett vin som passar specifikt till en viss rätt. För det ändamålet passar Malasenda Roble utmärkt.
Det är ett medelfylligt vin, med medelhög syra och medelhöga tanniner – inget skär sig med något, helt enkelt. Utöver det så är det ett riktigt välbalanserat vin med körsbär och andra mörka bär som blandas med vanilj och ek i doften.
Smaken upprepar doften men ger lite andra upplevelser också, och där finns bland annat en ton av blåbär, svartvinbär och plommon, med en lätt rostad smak och jordiga aromer.
Servera vinet till grillbuffén eller till mörkt kött.
Till jordgubbstårtan
Araldica Brachetto d’Acqui Dolce, 11,99 €
Brachetto d’Acqui, Italien
Varunummer: 544947 (endast i Saluhallens Alko just nu)
Jordgubbar hör midsommaren till, och den som inte vill satsa på en söt champagne till jordgubbarna kan gå betydligt lägre ner i pris och hitta en italiensk bärig dryck som den här istället.
Det viktiga är att jordgubbarnas sötma vägs upp av sötman i vinet. Ett torrare vin kommer att upplevas som surt om det serveras med söta bär. Och där lever Araldicas bubbel upp till sin uppgift, med en bärig sötma som står sig bra mot både jordgubbar och grädde.
Utöver det är vinet kanske inte så spännande. Det är somrigt, smakar hallon och körsbär, bubblar på tungan och funkar bra i varmt väder. Ibland behöver ett vin inte göra så mycket mer än så.
Har ni hårda ostar i kylen så kan ni testa vinet till dem också – det kan överraska!
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.