Förflytta dig till innehållet

Coronan härjar särskilt på arbetsplatserna i Egentliga Finland – ”Många tar inte längre epidemin på allvar”

Tabell över smittade i olika åldersgrupper
Många av de nya smittfallen har förmodligen förorsakats av en nyare virusvariant.

Smittläget är allvarligt, konstaterar coronakoordinationsgruppen i Egentliga Finland. Gruppen vill fästa uppmärksamhet på att de nya covid-19-fallen påträffas i första hand bland unga vuxna och personer i arbetsför ålder.

– Många tar inte längre epidemin på allvar, trots att läget är allvarligt. Det är uttryckligen vi vuxna som kan påverka smittorna på arbetsplatserna, säger Mikko Pietilä, chefsöverläkare för sjukvårdsdistriktet.

I februari konstaterades 70 procent av alla nya fall av coronasmitta bland personer i åldern 20–59 år. Antalet smittfall ökar särskilt på arbetsplatserna.

Pietilä oroar sig för hur de anställda inom vården ska orka då allt fler insjuknar.

Incidensen, det vill säga antalet nya smittfall per hundratusen invånare, har stigit till 158 i Egentliga Finland. Under föregående tvåveckorsuppföljning var incidensen 119.

Virusvarianter oroar

Varje vecka tas cirka 8 000 test i landskapet. Andelen positiva testsvar är nu uppe i 4,5 procent.

Enligt ett nytt sållningstest bruk har nästan hälften av alla nya smittfall förmodligen förorsakats av en nyare virusvariant. De brittiska och sydafrikanska varianterna smittar också lättare.

– Det förefaller uppenbart att antalet positiva testresultat och andelen fall med en virusvariant stiger, vilket tyvärr betyder att epidemin accelererar.

Pietilä varnar för att antalet smittfall kan upp till tiofaldigas under den kommande månaden.

Alla tidigare angivna rekommendationer förlängs fram till och med den 28 mars. Coronakoordinationsgruppen rekommenderar distansundervisning för andra stadiets läroverk och högstadierna, helst så snabbt det är möjligt.

Gruppen önskar också att Regionförvaltningsverket fattar ett förpliktande beslut som skulle göra det möjligt att stänga lokaler för kunder och deltagare.

Trots att läget på sjukhusen är rätt lugnt, kommer behovet av sjukhusvård att öka, säger infektionsläkare Harri Marttila. För närvarande vårdas sex patienter på ÅUCS för coronasjukdom.

– Det ökande antalet smittfall under de senaste veckorna inverkar på behovet av sjukhusvård med en liten fördröjning.

Så här många har vaccinerats

Den 1 mars hade 36 263 personer i Egentliga Finland fått den första vaccindosen.

Av dessa har 8 319 personer också fått den andra dosen.

Dela artikeln

En kommentar: “Coronan härjar särskilt på arbetsplatserna i Egentliga Finland – ”Många tar inte längre epidemin på allvar”

  1. Kimmo Stjärnstedt skrev

    ”Och det gick långsamt fram, men det gick åndå fram….”
    Så sjunger man i en gammal visa. Vaccineringen i Åbo får mig att nynna på visan.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit