Förflytta dig till innehållet

TY-professor: Postcovid är en avsevärd hotbild som inte bör förbises

Henri Forss/SPT
"Långtidscovid" kan bli pandemins nästa fas.
Då coronaepidemins aktiva fas sakta men säkert börjar vara ett minne blott stiger nästa hotbild upp till ytan: det som kallas postcovid eller "long covid" på finska och engelska. En…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

En kommentar: “TY-professor: Postcovid är en avsevärd hotbild som inte bör förbises

 1. Saku Kallio skrev

  Man kan ju inte säga att Postcovid är ett unikt syndrom som inte påminner om nån annan diagnos, när symtomen är nästan de samma som de som lider av ME/CFS har.
  Men det är en sjukdom som Finland blundar för, det finns uppskattningsvis 30000 personer med ME/CFS i Finland som inte klarar av vardagen, många även totalt sängbundna.
  WHO har redan på sextiotalet konstaterat sjukdomen som riktig, och gett den koden G93.3.
  Finland har nu kommit med hyvä käytäntö program för hur de sjuka skall skötas, och i den kommit fram till att det inte går att göra något…
  Min sambo t.ex. har varit sängbunden nu i över tre år, och hamnat helt utanför systemet. Ingen läkarhjälp fås, och ett evigt bollande mellan instanser för att ens få något litet ekonomiskt stöd i vardagen.
  Kela och Kevas läkare anser att hon är i så gott skick att hon kan återgå till arbete, trots flera av våra läkares utlåtande om hennes totala arbetsoförmåga.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit